HTML

agyalapi irigy

Csak úgy írogatok. Szólj hozzá, ha akarsz, de ne légy trágár, mert azt kitakarítom.

Friss topikok

  • Péter Hantos: Gyönyörű vers.Sajnos aktuális.Iskolai tankönyvekben a helye!!! (2015.10.12. 06:37) Gyárfás Endre verse
  • Shalamoon: Tudom, hogy ettől nem tünnek el, de eddig az un. igazságszolgáltatás mindig a fasiszták mellé állt... (2009.07.10. 20:45) Magyar Gárda : KONYEC!
  • Shalamoon: @Kötöttségek nélkül: ezért másoltam, mert jobban nem tudom kifejezni: "Szijjártó Péter a gyászban ... (2009.04.27. 20:18) Ez olyan jó, hogy csak bemásolom:
  • Reckl_Amál: Azért az utóbbira ne vegyen mérget! Amerikai barátaink kétszer is megválasztották Busht, pedig háb... (2009.03.15. 12:47) Az istenadta nép...
  • Shalamoon: @sensimilla: Én a liberálist és a nemzetit nem állítanám ennyire szembe. Konkrét esetben lehet, h... (2009.02.27. 14:46) Lehet más?

Linkblog

2008.07.05. 21:00 Shalamoon

Különbség

Európa

Minden eddiginél nagyobb melegfelvonulás volt szombaton Londonban; a népünnepély hangulatát öltő rendezvényen óvatos becslések szerint is félmillióan vettek részt.

A fő menet az Oxford Circustől haladt a híres Trafalgar-térre, ahol legalább 100 ezren gyűltek össze. A Nelson-szobor tövében kirakodóvásár, különböző társadalmi szervezetek pavilonjainak százai várták a részvevőket, és hatalmas koncertsorozat is volt szinte egész nap. A téren megjelentek a brit szakszervezetek is, amelyek sátraiban a homofóbia elleni kampánykiadványokat osztogattak.
A menetet Boris Johnson, London újonnan megválasztott konzervatív polgármestere vezette rózsaszín kalapban, jóllehet őt korábban többször is azzal vádolták, hogy egyes kijelentései a homoszexuálisok ellen irányulóként értelmezhetők. 

Az idei londoni Gay Pride - melegbüszkeség - felvonulás mottója azt volt, hogy "Az emberek közül néhányan melegek - törődjetek bele". Ezt a jelszót számos plakáton és transzparensen látni lehetett. Az idei rendezvényen először vehettek részt a hadsereg, illetve rendőrség meleg tagjai egyenruhában. Londonban a Trafalgar-téren kívül számos más helyszínen is nagy tömegeket vonzó, igen jó hangulatú események zajlottak a Gay Pride jegyében. 

A Soho híres vigalmi negyedében több sátorban is koncertek voltak, és a belvárosi utcákon, főleg a Piccadilly környékén mindenhol hatalmas, sokszor igen tarka öltözetű tömeg vonult helyszínről helyszínre. London belső területeinek nagy részét lezárták a forgalom elől, még a kormányzati negyed főutcáját, a Whitehallt is, amelyet ezúttal szintén a rendkívül változatos öltözetű sokaság vehetett birtokába.

Balkán

Ahogyan várható volt, megtámadták a szombati budapesti melegfelvonulás résztvevőit. A radikális ellentüntetők többször összecsaptak a rendőrökkel is, valamint megtámadtak több politikust és rendőrautókat vertek szét. Eddig több mint negyven embert tartóztatott le a rendőrség, amely vízágyúval is oszlatta a tömeget.

Szombat délután négy órakor indult el a Meleg Méltóság Menete Budapesten az Erzsébet térről az Andrássy úton a Városliget felé. Ezzel egy időben radikálisok ellentüntetést tartottak, az a menet az 56-osok teréről az Erzsébet tér felé tartott. Mivel mindkét menet az Andrássy úton vonult végig, a sugárúton és környékén már napközben nagy volt a rendőri készültség a belvárosban. Az Andrássyn kordonokkal akarták a két csoportot elválasztani egymástól, és még a kisföldalatti közlekedését is leállították.

Csuklyás-maszkos ellentüntetők

Az összecsapásokat azonban ennek ellenére sem sikerült elkerülni. A néhány száz főnyi, jellemzően csuklyás-maszkos radikális ellentüntető – a mai rigmusuk: Gyurcsány takarod, vidd a buzi haverod – egy csoportja már a melegfelvonulás elkezdésekor felgyújtott egy rendőrségi kisbuszt, majd rendőröket dobált az Oktogonnál. Az ott lévő néhány tucatnyi radikálisból ekkor nagyjából tíz embert állítottak elő.

A melegek ezer-ezerötszáz fős menetét felvonulás közben az Andrássy út teljes hosszában gyalázták, tojásokkal, krumplival és sajttal dobálták az út mindkét oldaláról. A rendőrök egy hatfős csoporttól vegyi anyagokat – egyes hírek szerint savas kémhatású folyadékokat –, valamint Molotov-koktélokat foglaltak le. Az első feltételezések szerint ezeket az Andrássy út egyik emeleti lakásából akarták a melegfelvonulás résztvevőire dobni.

 

Kövek, gázgránát, Molotov-koktél

 

A legkomolyabb atrocitások a Liszt Ferenc térnél és a Hősök terén voltak; amikor utóbbi helyszínre érkezett a homoszexuálisok menete, ott nagyjából ötszáz ellentüntető fogadta őket. Itt, miután a radikálisok a tér díszköveit felszedve kövekkel és gázgránátokkal dobálni kezdték a felvonulókat és a rendőröket – eddigi hírek szerint két rendőr sérült meg, mindketten a térdükön –, a rendőrség oszlatni kezdte a tömeget.

Hirdetés

Az ellentüntetők a Városligetbe menekültek, ahol a rendőrök nemcsak könnygázt, hanem vízágyút is bevetettek. A tüntetők az utcakövek mellett Molotov-koktélokat is dobtak a rendőrökre, több ruhája lángra is lobbant. A randalírozók a Bajza utca sarkánál két rendőrautót is szétvertek.

Közben a melegfelvonulás résztvevői megérkeztek az 56-osok terére – a volt Felvonulási térre – ahol rendőrségi kordonok védték őket. Az ide tervezett koncert azonban elmaradt, mert a radikálisok megtámadták a fellépőket is, akiket a rendőröknek kellett a helyszínről kimenekíteniük.

Negyven letartóztatott, öt sérült

A radikálisok megtámadták azt a rendőrautót is, amelyben Szetey Gábor, a másságát nyíltan felvállaló volt államtitkár és Lévai Katalin európa parlamenti képviselő hagyta el a helyszínt. A Városligetben ugyancsak támadás érte Horn Gábor SZDSZ-es politikust, volt államtitkárt; a három politikus egyike sem sérült meg.

A melegek rendezvénye háromnegyed hét körül ért véget, ekkorra nagyjából a rendőrök is végeztek az ellentüntetés feloszlatásával. A délután zavargások résztvevői közül a rendőrség több mint negyven embert állított elő. Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője az MTI-nek azt mondta, hogy öt sérültet kellett ellátniuk.

 

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://shalamoon.blog.hu/api/trackback/id/tr41554958

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása